Asociația Tineretului Regalist a organizat, împreună cu Biblioteca Naţională a României, masa rotundă „Cum l-am cunoscut pe Regele Mihai”.
Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 26 octombrie, de la ora 18:00, în cadrul seriei „Conferințele Bibliotecii Naționale a României”, la Biblioteca Naţională a României, în Sala Symposium.
Istoricul Adrian Cioroianu, manager interimar al Bibliotecii Naționale a României, a transmis, prin intermediul unui mesaj înregistrat, un îndemn ca toți cei care l-au cunoscut pe Regele Mihai să îl evoce, indiferent de natura amintirilor.
Au evocat amintiri personale cu Majestatea Sa: Dinu Zamfirescu, fost deținut politic și exilat, președintele Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc; Vartan Arachelian, jurnalist de televiziune; Constantin Marțian, Președintele Alianței Civice; Mircea Emilian Stoica, Președintele-Comandant al Asociației Tradiția Militară; Anastasia Cristea, doctorand în jurnalism și științele comunicării; Răzvan Apetrei, muzician, director general al Corului Regal, președintele Asociației Tineretului Regalist.
Moderatorii discuției au fost jurnalistul Bogdan Șerban-Iancu, co-realizatorul emisiunii „Ora Regelui”, și Oleg Chiseliov, elev al Liceului Teoretic „Pro Succes” din Chișinău.
În timpul dezbaterii au rulat pe ecran fotografii din arhiva personală a invitaților, ilustrând întâlnirile lor cu Regele Mihai.
În rândul publicului a fost remarcat istoricul Adrian Niculescu, vicepreședintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Despre invitați și moderatori
Invitați
–Dinu Zamfirescu, fost deținut politic și exilat, l-a cunoscut pe Regele Mihai în anul 1976, într-o audiență la Versoix. A fost președintele-fondator al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), în anul 2004, iar astăzi este președintele Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Totodată, este membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Regele Mihai i-a acordat Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler în anul 2013.
–Georgeta Filitti este istoric, membru de onoare al Academiei Române. A fost, o îndelungată perioadă, cercetător al Institutului de istorie „Nicolae Iorga”, remarcându-se ca un autor foarte prolific și editor al operei unor mari personalități (Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, I. C. Filitti, Victor Slăvescu etc.). În anul 2021 a reluat editarea jurnalului Reginei Maria a României, care se oprise cu însemnările din 1928. Regele Mihai i-a acordat Crucea Casei Regale în anul 2012, iar statul român, Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în anul 2019.
–Vartan Arachelian este jurnalist de televiziune. A fost primul jurnalist din Televiziunea Română care a realizat un interviu cu Regele Mihai, transmis la TVR în ziua de 10 mai 1990, motiv pentru care a fost concediat de conducerea postului. A contribuit la apariția SOTI, primul post independent de televiziune din România. A revenit în Televiziunea Română ca director al TVR Internațional. Este cunoscut pentru interviurile cu personalități marcante, precum Corneliu Coposu și Petre Țuțea, precum și pentru activitatea sa literară.
–Constantin Marțian, inginer, este Președintele Alianței Civice, în care a activat din anii ’90. S-a remarcat și în Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România, ca vicepreședinte, în Asociația pentru Informare despre Regatul României (INFORR), ca membru în colegiu, și în asociația Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, ca vicepreședinte și secretar general. Regele Mihai i-a acordat Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate în anul 2008.
–Mircea Emilian Stoica este Președintele-Comandant al Asociației Tradiția Militară. Organizația pe care o conduce a fost primul grup de reconstituire istorico-militară din România membru în Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare, participând la gărzi simbolice la Palatul Elisabeta cu ocazia mai multor evenimente festive. Asociația a fost distinsă cu Medalia Regală pentru Loialitate în anul 2018 și Înaltul Patronaj al Principelui Radu în anul 2021.
–Anastasia Cristea, doctorand în jurnalism și științele comunicării. Crescută în spiritul valorilor Coroanei, este fiica regretatului jurnalistul Radu Călin Cristea, căruia Regele Mihai i-a acordat Crucea Casei Regale în anul 2012.
–Răzvan Apetrei, muzician, este director general al Corului Regal și președintele Asociației Tineretului Regalist. A avut o îndelungată colaborare muzicală cu Casa Majestății Sale, prin Camerata Regală și Corul Regal, ansambluri onorate de Principele Radu prin acordarea Înaltului Patronaj și de Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta prin acordarea unor decorații regale.
Moderatori
–Bogdan Șerban-Iancu, jurnalist de televiziune, este co-realizatorul emisiunii „Ora Regelui”. Dintre producțiile sale, amintim: „Automobilul, o pasiune regală” (2010), „În numele Tatălui” (2015), „Republica lor, Regele nostru” (2022) și „Ultimii romantici. Piloții Majestății Sale” (2022). A publicat interviurile sale cu Regele Mihai și ca texte, în volumele „Ora Regelui” (2014) și „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I” (2019). Regele Mihai i-a acordat Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, în anul 2010, iar Custodele Coroanei Margareta, Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler, în anul 2022.
–Oleg Chiseliov este elev al Liceului Teoretic „Pro Succes” din Chișinău. Este pasionat de istorie, politică și geopolitică, fiind membru în Comitetul de Conducere al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”. S-a implicat activ în diferite activități de promovare a unionismului în Republica Moldova.
Gazda
–Adrian Cioroianu, istoric și profesor universitar, este managerul Bibliotecii Naționale a României. A fost ministrul Afacerilor Externe, ambasadorul României pe lângă UNESCO, europarlamentar și senator. A fost decanul Facultății de Istorie a Universității din București. Prezintă emisiunea „5 minute de istorie” la Televiziunea Română (peste 200 de episoade). A semnat, împreună cu tineri istorici, textul unor volume ilustrate privind viața Regilor și Reginelor României, publicate la Editura Curtea Veche (volumul despre Regele Mihai a fost scris împreună cu istoricul Mihaela Simina). Regele Mihai i-a acordat Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler (2014).