Turneul de șah „Gambitul Regelui”, desfășurat sub auspiciile Familiei Regale a României, este organizat de Asociația Tineretului Regalist împreună cu Federația Română de Șah, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Casa Majestății Sale Custodele Coroanei.

Prospectul turneului și detalii despre înscrieri se găsesc pe site-ul Federației Române de Șah: https://frsah.ro/event/gambitul-regelui/

Descrierea proiectului

Turneul de șah „Gambitul Regelui” este dedicat memoriei Regelui Mihai I (1921-2017).

Etapele se vor desfășura în ziua de duminică, 30 octombrie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în sala Victor Ion Popa. Festivitatea de deschidere și ședința tehnică vor începe la ora 11:30. Cei 50 de participanți înscriși în competiție vor trece prin șapte runde, în sistemul de joc elvețian, care vor determina primii patru clasați. Aceștia se vor reîntâlni luni, 31 octombrie, în semifinalele și finala ce vor fi găzduite de Familia Regală la Palatul Elisabeta, în Sala Regilor, începând cu ora 12:00.

Scopul turneului este de a promova modul de joc profesionist în rândul pasionaților de șah, pentru a redescoperi utilitatea șahului în formarea unei gândiri strategice. Prima ediție, desfășurată în anul 2022, este dedicată juniorilor cu vârsta de până la 14 ani inclusiv.

Numele „Gambitul Regelui” face referire la una dintre deschiderile jocului de șah cele mai surprinzătoare și vechi atestate documentar (apare în primul manual de șah din 1497) și, în asociere cu personalitatea Regelui Mihai, evocă statura sa de om de stat care, în anii dificili în care suveranitatea, independența și integritatea României erau în pericol, a luat întotdeauna deciziile cele mai bune, chiar dacă acestea implicau o doză de risc.

Căpătând un caracter permanent, turneul se va alătura evenimentelor sportive care evocă memoria unei personalități istorice, dintre care amintim, ca exemplu, Turneul internațional de bridge “Memorialul Corneliu Coposu”, inaugurat în 2015 de Fundația Corneliu Coposu și Federația Română de Bridge.

 

Despre organizatori

Federația Română de Șah a fost înființată în data de 4 ianuarie 1925, fiind una dintre fondatoarele Federației Internaționale de Șah (FIDE). Actul de constituire al F.R. Şah a fost oficializat în data de 14 martie 1926, prin adeziunea a 26 de cercuri de şah din ţară.

Asociația Tineretului Regalist a fost înființată în anul 1946, în vremea domniei Majestății Sale Regelui Mihai I. Odată ce Regatul României a intrat în întunericul dictaturii comuniste, Regele a fost forțat să abdice, iar Asociația Tineretului Regalist și-a încetat activitatea. În anul 2021, un grup de tineri a reluat, după 75 de ani, activitatea Asociației Tineretului Regalist, reînscriind-o în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.