Majestatea Sa Regina Margareta a României va adresa un mesaj Națiunii Române, de la Castelul Regal Săvărșin. În Satul Regal va avea loc un concert susținut de Filarmonica din Arad, sub bagheta maestrului Dan Crișan (detalii pe blogul Familiei Regale). Majestatea Sa Regina a acordat un interviu emisiunii “În fața națiunii”, care va fi difuzat, în cadrul unei ediții speciale, pe postul Antena 3, începând cu ora 19:00. De asemenea, Familia Regală a României a publicat mesajele transmise Familiei Regale de români din județele țării și din Republica Moldova, cu prilejul sărbătorii naționale de 10 Mai (detalii pe blogul Familiei Regale). Nu în ultimul rând, Palatul Elisabeta poate fi vizitat gratuit în ziua de luni, 10 Mai, de la ora 10.00 la ora 13.00 și de la ora 14.00 la ora 18.00 (detalii pe blogul Familiei Regale).
Academia Română organizează conferința publică și expoziția „10 mai în istoria României”. Conferința va fi susținută de academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, în ziua de 11 mai, iar expoziția va fi vernisată, în aceeași zi, în foaierul Amfiteatrului „Ion Heliade Rădulescu”.
Muzeul Național de Artă al României deschide pentru vizitare Spaţiile Istorice. Sala Tronului, Sufrageria Regală şi Scara Voievozilor pot fi vizitate luni, 10 mai 2021, gratuit, în intervalul orar 10:00-18:00. În Sala Tronului a fost readus Tronul Regilor României, adăpostit după 1947 în cadrul Salonului de Iarnă al Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti din Județul Argeș, găzduit de conacul familiei Golescu. (Detalii pe site-ul instituției și în comunicatul preluat de Agerpres).
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, aflat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Custodele Coroanei, desfășoară, în perioada 10-17 mai 2021, seria de evenimente intitulate „Muzeul și Regalitatea”. Demersul are loc în cadrul sărbătorii a 85 de ani de la inaugurarea oficială a instituției, în ziua de 10 Mai 1936, în prezența Regelui Carol al II-lea. Muzeul poate fi vizitat luni, 10 mai, în intervalul orar 9:00-17:00 (Detalii pe site-ul instituției și în comunicatul preluat de Agerpres).
Societatea de Cultură Macedo-Română sărbătorește 10 Mai – Ziua Aromânilor, printr-o slujbă de Te Deum care se va oficia la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni, începând cu ora 19:00. De asemenea, la Corcea, în Albania, din inițiativa Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda, la ora 11:00 se va dezveli bustul preotului martir Haralambie Balamaci. În ziua de 10 Mai 1905 s-a publicat în ziarele din Constantinopol decretul imperial de recunoaștere a drepturilor românilor (aromâni și meglenoromâni) din Imperiul Otoman, egale cu acelea ale celorlalte naționalități.
Corul Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, susține, împreună cu invitații săi, un concert care va fi difuzat online, începând cu ora 17:00, pe pagina de Facebook a ansamblului.
Liga Studenților din Iași, împreună cu Liga Elevilor din Iași și în parteneriat cu Asociația Tineretului Regalist, desfășoară dezbaterea intitulată „O istorie sinceră a Monarhiei Românești (1866-1947)”, care se va desfășura începând cu ora 20:00, putând fi urmărită prin paginile de Facebook și Youtube ale organizațiilor (Detalii despre eveniment, pe Facebook).
Ziua de 10 Mai va mai evocată în cadrul unor evenimente desfășurate de Muzeul Brăilei „Carol I” și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui. Detalii pe site-ul Muzeului Brăilei și pagina de Facebook a Muzeului Județean Vaslui.