Jocul „Drumul Coroanei” a fost realizat de o studentă a Facultății de Istorie, Măriuca Drăgoi, cu ocazia Centenarului Încoronării de la Alba-Iulia, din 15 octombrie 1922.
„DRUMUL COROANEI” este un board-game, ce se adresează copiilor cu vârsta peste 5 ani și familiilor cu copii, fiind un joc ce presupune parcurgerea unui traseu istoric (pași prin istorie) ce pornește din București (mai precis, de la Palatul Cotroceni) și care se termină cu Alba Iulia. Drumul nu este doar unul geografic, cât și unul istoric, cronologic. Plecarea de la București este asociată cu locul în care la 27 august 1916, după doi ani de neutralitate, România intră în Primul Război Mondial de partea Antantei, iar destinația dublă de la Alba Iulia este asociată cu (1.) 1 decembrie 1918 – Marea Unire și cu (2.) Încoronarea din 15 octombrie 1922. De asemenea, anumite orașe cheie regăsite pe harta României Mari (harta de joc) simbolizează un parcurs cronologic din istoria națională și sunt, deci, asociate cu evenimente care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918 și consolidarea ei în anii următori.
Scopul jocului este acela de a câștiga Coroana, respectiv de a fi „încoronat” pentru reușita drumului parcurs, așa cum, acum 100 de ani, Regii României Mari, au reușit să parcurgă drumul până la această realizare. Cei ce vor ajunge la Alba-Iulia au șansa să câștige COROANA. Pentru a ajunge acolo, jucătorii vor da, pe rând, cu zarul, mutând numărul de căsuțe înscris pe zar. Din loc în loc, vor întâlni puncte cheie din drumul spre încoronare, puncte care vor îngreuna sau ușura calea jucătorilor spre coroană, acestea fiind poziționate pe locul în care se află orașele cheie despre care aminteam mai sus. Tabla de joc este presărată cu ilustrații simbolice ale locurilor și evenimentelor marcante.
Jocul este proiectat astfel, întrucât are ca scop principal educația prin joc, cei mici putând să se distreze cu familia și, în același timp, să învețe și despre cum odată, acum 100 de ani, lucruri mărețe se întâmplau în țara noastră.
Jocul este disponibil spre vânzare online, costând 79 de lei (fără transport). Se poate comanda completând acest formular, urmând a fi contactați direct de creator prin adresa de e-mail drumulcoroanei@gmail.com:
Dacă doriți să aflați mai multe despre povestea din spatele creației, găsiți întreaga poveste pe blogul cultural al Măriucăi Drăgoi și în Revista „Magazin Istoric”, ediția din noiembrie, precum și pe pagina de Facebook (Drumul Coroanei) sau Instagram (drumul_coroanei).